info@formline.ca

  


SQUAMISH LIL'WAT CULTURAL CENTRE



Whistler, B.C., Canada
Completed November 2008
Building Area: 31,000 ft² (2,880 m²)

The Squamish Lil’wat Cultural Centre is a celebration of two Nations; a symbol of the Squamish and Lil’wat Nations working together to share their overlapping territories in the Pristine Valley. Providing authentic experiences for visitors, the Cultural Centre contributes to the preservation of each Nation’s culture as well as educating visitors about Aboriginal culture in general. The Cultural Centre is built to respect the landscape and act as the doorway to the forest. Through “green” planning and design practice, this project significantly contributes to Whistler’s reputation as an innovative community, emphasizing its efforts to prevent and reduce negative environmental impacts.


Client
Squamish Nation and Lil’Wat Nation

Design Team
Alfred Waugh (Architect in Charge), W. Dalla Costa, A. Slawinski

Construction Administration Architect
Ratio Architecture (formerly Toby Russell Buckwell + Partners Architects)

Consultants
Structural Engineers:  Equilibrium Consulting
Mechanical Engineer:  Stantec
Electrical Engineer:  Acumen Engineering
Civil Engineer:  CJ Anderson Civil Engineering Inc
Landscape Architect:  Philips Wuori Long Inc
Code Consultant:  Pioneer Consultants
Geotechnical:  Thurber Engineering
Snow Consultant:  Snow Country Consultants
Museum Consultant:  Museum of Anthropology
Photography: Katherine McIntyre, Gary Fiegehen, Michael Bednar

Articles
SABMag March/April 2009
Legacy Magazine December 2008



© FormLine Architecture 2012
All rights reserved. No material contained within this website may be reproduced, distributed, modified, transmitted, adapted or reused without prior written permission of FormLine Architecture
.
    

















    ALL